“Jag är en pensionerad Unibet”: Bradley Wright-Phillips om smuts, mål och mode

Om du skannar på YouTube och letar efter Bradley Wright-Phillips, hittar du många målsamlingar, några intervjuer och så småningom ett utdrag ur den smutsiga blandningsserien Lord of the Mics, där han kämpar med fotbollsspelaren Yannick Bolasie.

“Jag är en pensionerad MC” säger New York Red Bulls-anfallaren och skrattar åt omnämnandet av bandet. ”Som barn i staden är det en del av kulturen. Jag växte upp och lyssnade på det…Det är fantastiskt att se människor tjäna pengar på det idag. När jag växte upp, skötte folk ryggen på bilarna. Jag älskar det lika mycket som jag älskar fotboll.

Om hans skicklighet som MC är lika med hans förmågor som fotbollsspelare, kanske Wright-Phillips kanske vill överväga den pensionen.Drygt halvvägs in i Major League Soccer-säsongen 2018 har New York Red Bulls-anfallaren återigen placerat sig bland ligans bästa spelare. Hans 11 mål den här säsongen satte honom andra sekund i ligans gyllene startlopp, tillsammans med någon som heter Zlatan Ibrahimovic. Det är en utmärkelse som Wright-Phillips redan har vunnit två gånger och hans mål har hjälpt hans lag att hamna på tredje plats i den östra konferensen, åtta Unibet poäng efter ledarna Atlanta United med tre spel i handen.

Sedan hans MLS-debut, Wright- Phillips har tagit 115 mål i alla tävlingar och 97 under den ordinarie säsongen. Det finns bara 11 spelare i MLSs 100-målsklubb och han är på takt för att nå märket i de minsta spelen.När du pratar med 33-åringen skulle du dock bli ursäktad för att tro att det hela har blivit ganska rutinmässigt. ”Jag håller inte med på det. Kanske när jag går i pension blir det något trevligt att titta på och säga att jag gjorde det. Men jag håller inte koll på. ”Ranglistan för MLS-övervakbarhet: vilka lag är de bästa (och värsta) att titta på? Läs mer

Hans lojalitet har lockat honom till fans som kommer att se honom spela i Harrison, New Jersey, där hans effektivitet har fått honom smeknamnet “BWP: The Ultimate Goal Scoring Machine”. Hans dominans av korsflodrivalerna New York City FC, mot vilka han har noterat 11 mål i 12 matcher, skadar inte heller. Men Wright-Phillips är blygsam med ens den extraordinära skivan: ”Jag närmar mig det inte annorlunda.Kanske är det spänningen i publiken. ”

Wright-Phillips var en resande i England, hoppade mellan Championship och League One-lagen innan han bosatte sig i livet i New York. För många Red Bulls-fans var han bäst känd som sonen till Ian Wright eller bror till Shaun Wright-Phillips. Hans ankomst till MLS mötte faktiskt skepsis av fans av en klubb som tidigare hade undertecknat de mindre kända bröderna till Kaka (Digão) och Wayne Rooney (John Rooney) i vad som verkade lite mer än försök att få in kända namn.Medan Wright-Phillips inte hade mycket när han gick med i klubben under säsongen 2013, tog det inte lång tid för honom att bevisa att han var mer än bara Shauns bror.

Wright-Phillips var säker på att han skulle få det att fungera i New York och berättade för Guardian att han visste att “direkt” Red Bulls var rätt klubb för honom. Det självförtroendet fick hans spel nästa säsong. Under sitt första hela år med Red Bulls 2014 gjorde han en omedelbar effekt och gjorde ett MLS-rekordbindande 27 mål. Hans då lagkamrat Thierry Henry var imponerad. VM-vinnaren kommenterade då: “Jag fortsätter att säga honom: ‘Du borde redan vara på 35-40 mål.’ Jag skämt inte ens. ‘

Wright-Phillips verkar inte att avta när han går in i sin femte hela säsong i ligan.I år har han lagt till sitt spel genom att para ihop dödliga poäng med fem Unibet assists, två av hans högsta betyg någonsin under en säsong. Hans förmåga att förbättra sitt spel så långt in i sin karriär är symboliskt för den hårt arbetande attityd som gör Wright-Phillips så framgångsrik i MLS. “Jag ville alltid göra mål, men ibland har jag gjort mål och varit hemskt och andra gånger kände jag att jag spelade bra och inte gjorde mål.” Wright-Phillips säger och reflekterar över hans förbättrade passering. “Jag tittade på statistikbladet säsongen där jag gjorde 27 mål och jag fick en assist och var frustrerad.”

Wright-Phillips har vunnit plaudits från media och hans motståndare. Men det är de som spelar och arbetar tillsammans med honom som erbjuder mest beröm.Jesse Marsch, som tränade Wright-Phillips i New York tills en ny flyttning till RB Leipzig, har varit effektiv i hans beröm. “Han är fantastiskt hur han springer och arbetar för laget,” sade Marsch. “Han är fantastisk sin mentalitet och sitt engagemang för att vara en ledare för att göra allt som någonsin kan bli hämtat av honom.” Hans färdigheter för människa är mycket bra. Han behandlar dig som en vuxen. I England är din chef som en chef.

Trots sin passion för att göra mål är det när Wright-Phillips talar om mode att han verkligen tänds. Hans nyligen lanserade modelinjen Two Nines (uppkallad efter hans kitnummer, 99) ligger klart nära hans hjärta. ”Jag gillade alltid mode.Jag gillar att klä upp mig på lediga dagar – helgen och gå ut – jag har en vän som arbetade i en hattbutik i Soho, och han kom till mig och bad mig utforma en logotyp och en hatt. Jag gjorde det och jag visade det för honom och han älskade det. Efter det satte vi oss ner med min fru, Leann, och beslutade att gå för det. ”

Klart bekvämt i New York och de möjligheter som det erbjuds honom, är Wright-Phillips för närvarande den näst längsta hyresspelaren för Red Bulls, bakom målvakten Luis Robles. Under sin tid har han utvecklat enkla råd för spelare som kommer till MLS från utlandet, ”[Jag varnar dem om] vädret och resorna. Annars än så är fotboll fotboll.

Även med hans ledarförmåga och det karakteristiskt förnuftiga råd i åtanke är det svårt att föreställa sig en annan spelare som Bradley Wright-Phillips i MLS.