Futsal: den tänkande spelarens spel som inte skadar huvudet

Bildat från sammandragningen av futebol de salão (Portguese) och fútbol sala (spanska) som betyder hallfotboll, det är en inomhussport, spelade fem mot fem på en domstol någonstans mellan en basketplan (28m x 15m) och en handboll domstol (40m x 20m).

Målen är hockeystorlek (3m x 2m), kick-ins används istället för kast och bollen är mindre (storlek 4 för vuxna, storlek 3 för under 12 år), och något viktat med en skumfyllning så att det tenderar att stanna på marken.

Spelet firas allmänt som en högtid för teknisk excellens och bollbehärskning.I Brasilien beskrevs spelet av Emilio Miranda, professor i fotboll vid São Paulo universitet, som landets “improvisationslaboratorium”.

Under de senaste tio åren har futsal vuxit vid gräsrotsnivån i Storbritannien på baksidan av de inhemska fotbollförbundens önskan att utveckla färdigheterna för unga spelare och ge ungdomar speltid på vintern.Det är nu en del av den engelska FA: s nationella spelstrategi, och Skottlands FA främjar upptagen den också.

Peter Sturgess, den engelska FA: s chef för coachning för åldersgruppen fem-11 och tidigare huvudtränare för herrarna nationella futsal team, säger att det erbjuder en perfekt miljö för ett barn utan ”biologisk eller fysiologisk förmåga att hantera extremer av värme och kyla”.

Det vinkar inte bara med ett finger i luften för att testa vindriktningen heller. En seminerstudie 2007 av idrottsvetenskapliga forskare vid Liverpool John Moores University fann en stor minskning av rubriken i ett futsal-spel jämfört med fem fotbollsspel som spelas med en vanlig bouncierboll.Huvudplikten i spelet, långa målvaktsspark och långa luftpassage på 10 meter eller längre, skars av två tredjedelar på grund av futsalbollens natur. Istället spelare som engagerar sig i fler driblingar, passering, rörelse, feints och skott i mål. Spelet är mer snabbtekniskt schack än pinball.

I elitespelet är jämförelsen mellan 11-sida och futsal också stark. I det sista fotbollsmästerskapet i Ryssland fick 12 av de 169 målen (7%) med huvudet. Däremot fick bara fem av de 328 målen (1,5%) i 52 matcher på Fifa Futsal World Cup i Colombia 2016 av huvudet eller bröstet. Bröstmål är inte ovanligt.Faktum är att i futsal är det mer troligt att du ser ett mål som görs från en utskjutande baksida som kantar hem ett långt inlägg än du är en kulahuvud.

Som gräsrotscoach och FA gräsrotscoach mentor, i fotboll och futsal kan jag vittna om den stora glädjen som många barn känner när otillräcklig rubrik ersätts mina mer meningsfulla handen av bollen med fötterna. Futsal är ett snabbt spår för fotbollsglädje, njutning och nervutveckling i ett sportsligt sammanhang.