Bet365s Agile-spel på spelmarknaden

Domaren blåser i visselpipan och vi startar. Under de närmaste 90 minuterna plus extra tid kan allt hända och allt kan förändras. Oavsett hur mycket träning, kom ihåg antalet spelplaner du har, allt och allt kan och kommer att förändras. Denna analogi av idrott blir en liknande tonhöjd som dagens företagsteknologledare spelar på. Medan IT-ledare och deras team tidigare var en form av polisstyrka, en bakrumsuppdelning enligt en femårsplan, idag om de ska förbli relevanta måste CIO: er och IT-team vara kundinriktade, affärscentrerade och kunna att ändra position och strategiriktning mycket snabbt. Anledningen är att kunden kräver det. Precis som fotbollsfans har blivit beroende av hastigheten, djupet och dynamiken i en Sky Sports-prenumeration har konsumenter av nästan alla tjänster, oavsett om de är finansiella, detaljhandel, hälso- och sjukvård eller information vant sig vid Amazon-upplevelsen av snabb åtkomst och omedelbar leverans. Att tjäna sportfans med en ständigt förbättrad och lockande spelupplevelse kräver att spelorganisationerna är lika smidiga som spelare på planen och lika snabba som en Formel 1-racerförare.

Omnichannel-spelbolaget William Hill och dess CTO Finbarr Joy har beskrivit hur Agile-arbete, ett Shoreditch-utvecklingscenter och fokus på kundlojalitet var dess viktigaste anfallare i den hårt kämpade spelpremiären. Bet365, en ren online-spelverksamhet, beskriver hur det också var tvungen att ändra sin IT-avdelning för att förbli konkurrenskraftig.

Som det är normen i spelsektorn nu, erbjuder Bet365 hela utbudet av spelalternativ, inklusive poker, casino och bingo, men som namnet antyder är sportspel dess viktigaste affär och organisationen är specialiserad på att inte bara erbjuda vadslagning utan även video strömmad tillgång till sportspelare satsar på. Företaget har blivit internationellt de senaste åren, det erbjuder sina tjänster på 17 språk och är licensierat, återigen som vanligt, i Gibraltar och svarar därför till furstendömet spelkommission.

[Akta dig för de 9 varningssignalerna för dålig IT-arkitektur och se varför dessa tio gamla IT-principer fortfarande styr. | Registrera dig för CIO-nyhetsbrev. ]

Bet365 gick ur high street-spelbranschen 2005 och sålde sin butikskedja till Coral, som för närvarande arbetar mot en sammanslagning med tidigare rivaler Ladbrokes när spelindustrin konsolideras. Startades ursprungligen 2001 med ett rapporterat lån på £ 15 miljoner från nu mestadels statligt ägda bank RBS. Bet365 var 2012 värd 646 miljoner £ i intäkter och hade ett rörelseresultat på £ 336,5 miljoner.

Alan Reed är chef för systemutveckling på Bet365. Han gick med i organisationen 2007 och har varit en del av den snabba utvecklingen de senaste åren, inklusive introduktionen av In Play-betting, livestreaming av “tusentals livevideohändelser på webbplatsen”; ekonomiskt vadslagning och mer nyligen utvecklingen av mobila produkter och möjligheten för spelare att ta ut pengar under ett spel, säger han.

Tillväxten har påverkat inte bara teknikplattformarna, Bet365 är en av de viktigaste arbetsgivarna i den tidigare keramikstaden Stoke on Trent. Dess tillväxt kommer att se till att verksamheten flyttar in i ett nytt huvudkontor 2016 för att förbättra arbetsmiljön och samarbetet mellan ett företag som för närvarande har vuxit till fem separata byggnader. Det finns 2000 anställda på Bet365 med hälften av organisationen inriktad på teknik.

“Vi är den största privata arbetsgivaren i Stoke on Trent-området”, säger Reed.

Precis som rivaler använder Bet365 white label-spel för erbjudanden som bingo, men core betting är en intern produkt. “Det måste vara internt eftersom det ger oss en fördel och det ger oss leveranshastigheten”, säger Reed.

Som med kamrater i en rad olika sektorer från detaljhandel, finansiella tjänster och alltmer den offentliga sektorn tog Bet365 utvecklingen internt för att säkerställa “vi är mästare på vårt eget öde”, säger Reed. Den mellanlandsbaserade organisationen, säger han, undersökte till fullo outsourcing och bredare användning av white label-teknik. “Frågan är alltid, hur skapar vi en produkt som är snabbare”, säger han om den ökande konkurrenshastigheten i spelsektorn som innebär att de krångliga processerna för förändringskontroll och leverantörshantering inte kan tillgodose kundens behov samtidigt som de äger erfarenheten och immateriella rättigheter gör det möjligt för en organisation att välja sin spelriktning.

Reedsays har inte bara antagit Agile gynnat företaget i dess förmåga att reagera på förändrade marknadskrav, men för teknikerna har det skett en betydande förbättring av deras förmåga att leverera en skarpare och mer tillförlitlig kodbas som grunden för Bet365-verksamheten .

“Din kodbas blir väldigt stor och du slutar titta på koden produkt för produkt. Så vad som händer är att du blir ett resultat av din out-put och du har mycket uppblåsthet”, säger han. Att ändra arbetssättet för Bet365 har, säger Reed, gjort det möjligt för teknologiteamet att se på koden som plattform för verksamheten och undvika